Profesyonel iş makinesi taşımacılığı, karayolu olanakları ile uzun mesafe seyahat etmeleri mümkün olmayan buldozer, silindir, yıkım aracı ve benzeri iş makinelerin sistematik bir şekilde taşındığı lojistik modelidir. Aynı zamanda ağır yük statüsünde de değerlendirilen bu yüklerin taşıması için iş makinesi türleri ve ağırlıklarına göre farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Özellikle Universal Lojistik gibi firmalar gelişmiş teknoloji ve araçları ile gabari dışı yük olarak da nitelendirilen bu araçların taşınması için oldukça etkili yöntemler kullanmaktadır. Uluslararası taşımacılık hizmetleri kapsamında yoğun talep gören bir seçenek olan gabari dışı terimi, tanım olarak ise standart dışı yöntemlerin kullanıldığı yük tipleri olarak detaylandırılır.
İş Makinesi ve Ekipmanlarının Taşımacılığı Nedir?
Ağır nakliyat modelleri arasında yer alan iş makinesi ve ekipmanları taşımacılığı genel olarak yapı endüstrisinde kullanılan yüksek tonajlı araçların lojistik aktiviteleri olarak tanımlanır. Özellikle karayolu taşımacılığı vasıtasıyla yapılan yerine göre de denizyolu taşımacılığı yöntemlerinin de kullanıldığı bu lojistik modelde, son derece ciddi lojistik hesaplamaların yapılması gerekir. Bunun yanı sıra kendi içerisinde çeşitli periyodlara ayrılan bu lojistik süreç makine taşıma süreci için farklı ekipman taşıma süreci için farklı planlanabilmektedir.
Hangi İş Makinesi ve Ekipmanlar Taşınmaktadır?
Taşımacılığı yapılacak olan iş makinesi ve ekipmanlar önceki paragraflarda da belirtildiği üzere fiziksel özelliklerine, tonajlarına ve işlevselliklerine göre farklılık gösterebilmektedir. Özellikle inşaat ve yapı süreçlerinde kullanılan bu araçların taşımacılığı ile alakalı daha notları şu başlıklar dahilinde paylaşabiliriz:
Dozer Taşımacılığı
Yapı sektöründe en sık kullanılan iş makinesi türleri arasında yer alan dozerler; çok amaçlı işlevsellikleri olan araçlar olarak öne çıkarlar. Her ne kadar arazide yüksek performans gösterseler de dozerler, ne yazık ki hacimleri ve fiziksel özelliklerinden dolayı farklı noktalara çok kolay seyahat edemezler. Bu noktada da işi makinesi taşımacılığı yöntemleri öne çıkar. Dozerler genellikle karayolu taşımacılığı yöntemleri ile gönderilmektedir. Fakat Türkiye ile inşaat sektöründeki ilişkileri gelişmiş olan ve uluslararası nakliye yapılan ülkeler için denizyolu taşımacılığı gibi yöntemler de kullanılabilmektedir.
Vinç Taşıma
Kendi içerisinde daha teknik detaylara ve kırılımlara sahip olan vinç taşıma operasyonları lojistik açıdan oldukça detaylı planlamaların yapıldığı süreçler olarak değerlendirilirler. Bu bağlamda özellikle sökülebilen modüler parçalardan oluşan vinçlerin taşımacılığı için gelişmiş lojistik yöntemlerin kullanılması gerekir.
Forklit Taşıma
Forklitler özellikle eşya taşıma ve lojistik süreçlerde kullanılan işlevsel araçlar olarak kullanılırlar. Fakat bu araçların uzak noktalar arasındaki mobiliteleri çok kolay değildir. Bu noktada forklit taşıma işlemi gelişmiş lojistik yöntemler kullanılarak planlanarak yapılmalıdır. Özellikle liman, depo veya havalimanları gibi alanlarda oldukça işlevsel olan forklitlerin, lojistik süreçlerde yapılan yükleme işlemleri için oldukça önemli olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Greyder Taşıma
Gabari dışı yükler statüsünde değerlendirilen ve nakliyesinin yapılması için özel planlamalar yapılması gereken bir diğer iş makinesi de greyderlerdir. Greyderler genel traktör formatında olan fakat inşaat ya da yol yapım süreçlerinde çok amaçlı kullanılabilen araçlar olarak öne çıkarlar. Hacimsel olarak oldukça büyük olan greyderlerin taşımacılığı için gabari dışı yük taşımacılığı yöntemleri kullanılmaktadır.
Eksvator Taşıma
Gabari dışı yükler arasında bir diğer seçenek olan eksvator modelleri, taşımacılığı en zor olan iş makinesi türlerindendir. Farklı fiziksel özelliklere sahip parçalardan oluşan eksvatorlerin taşımacılığında parçalar ayrılabilmektedir. Bu bağlamda özel ekipman taşımacılığı yöntemlerin de yararlanılabilmektedir.
İş Makinesi ve Ekipmanları Taşımacılığı Fiyatları
Farklı prosedürlerin ve lojistik yöntemlerin geçerli olduğu iş makinesi ve ekipman taşımacılığı kapsamında uygulanan fiyatlandırmalar da farklılık gösterir. Fiyatların belirlenmesi sürecinde kullanılacak olan lojistik yöntemler ve taşımacılığı yapılacak olan yükün özellikleri değerlendirilir. Bunun haricinde hangi ulaşım alternatifinin tercih edileceği de fiyatın belirlenmesi açısından son derece önemlidir. Fakat iş makineleri gabari yük statüsünde olduklarından havayolu taşımacılığı yöntem olarak pek tercih edilmez.
İş Makinesi ve Ekipmanları Taşımacılığı Yapılan Ülkeler
Gerek Türkiye'nin stratejik konumu gerekse inşaat sektöründeki önemli ihracat hamleleri Tükiye'yi, iş makinesi taşımacılığı için önemli bir ülke haline getirmektedir. Bu bağlamda başta komşu ülkeler olmak üzere Türkiye'den Avrupa ve Asya'da birçok lokasyona iş makinesi ve ekipman taşımacılığı yapıldığını söylemek yanlış olmaz. Bu bağlamda yurtdışı gönderimleri yapılacak olan iş makinelerinin süreç dahilinde gümrükleme hizmetleri kapsamında planlamalarının da yapılması gerekmektedir.
Taşımacılıkta Hangi Araçlar Kullanılıyor?
Bu gibi araçlar teknik olarak gabari dışı yük statüsünde oldukları için taşımacılık süreçlerinde standart ötesi araçların kullanılması gerekmektedir. Bu noktada taşıma yapılacak olan projenin ihtiyacına özel olarak belirlenmiş araç envanterleri oluşturularak iş makinesi nakliye süreçleri planlanabilmektedir.
İş Makinesi ve Ekipmanları Taşımacılığı Yapan Firmalar
İş makinesi taşımacılığı teknik olarak zorlayıcı bir lojistik süreç olduğu için bu süreci yönetebilecek firmaların özel teçhizat ve donanımlara sahip olmaları son derece önemlidir. Özellikle Universal Lojistik gibi firmalar, uzman kadroları ve sahip oldukları teknolojiler ile gabari dışı yük taşımacılığı gibi ekstrem hizmetleri en nitelikli şekilde sağlamaya odaklanmaktadırlar.
İş Makinesi ve Ekipmanları Taşımacılığının Avantajları
Ağır yükler olarak değerlendirildiklerinden bu tür bir taşımacılığı organize edilmesi birçok fiziksel zorluğun kolaylıkla aşılmasına yardımcı olur. İş makineleri ve ekipmanlar klasik yöntemlerle seyahat edemeyecekleri mesafelere çok daha hızlı ve etkili yöntemlerle iletebilmektedirler. Özellikle uluslararası taşımacılık çerçevesindeki ekonomik ve fiziksel engelleri düşününce bu tarz gabari yük taşımacılığı yöntemlerinin yapı endüstrisindeki firmalara birçok avantaj sağladığını söylemek doğru olacaktır.