Denizyolu Taşımacılığı Nedir?

Denizyolu Taşımacılığı Nedir?

Denizyolu Taşımacılığı Nedir?

Uluslararası ticarette antik çağlardan bu yana kullanılan kökleşmiş bir lojistik yöntem olan denizyolu taşımacılığı, her ne kadar eski bir yaklaşım olsa da günümüzde hayli bir değişiklik göstermiştir. Özellikle kullanılan araç ve teknolojilerin farklılaşması, üretimin uluslararası düzeyde yapılıyor olması gibi etkenler kapsamında denizyolu taşımacılığı oldukça önemli bir yöntem olarak varlığını sürdürmektedir. Uzun mesafe denizaşırı lokasyonlara yüksek adette ürünlerin, ağır yüklerin, tehlikeli maddelerin güvenli ve hızlı bir şekilde ulaştırılmasına yardımcı olan denizyolu taşımacılığı, uluslararası taşımacılık kapsamında en çok tercih edilen yöntemlerden biri olarak öne çıkar. Deniz taşımacılığı olarak da adlandırılan bu yöntem çok yönlü, işlevsel ve bir o kadar da uygun maliyetli bir yöntem olarak değerlendirilir. Universal Lojistik gibi uluslararası deniz gemi taşımacılığı kapsamında uzmanlaşmış firmalar, son teknolojileri ve yaklaşımları kullanarak

Denizyolu Taşımacılığı Türleri Nelerdir?

Denizyolu taşımacılığı kapsamında kullanılan birçok tür ve yaklaşım bulunmaktadır. Taşınacak olan ürünün niteliğine, hedef lokasyonun uzaklığına ya da kullanılan teknolojilere göre farklı gemi taşımacılığı türlerinden bahsetmek mümkündür. Daha detaylı bir liste dahilinde incelemek gerekirse gemi taşımacılığı yapan firmaları şu başlıklar dahilinde sıralamak mümkündür:

Düzensiz (Tramp) Gemi Taşımacılığı

Adından da anlaşılacağı üzere düzensiz gemi taşımacılığı, kapsamı nakliyesi yapılacak yüklerin istikametine göre belirlenen ve spontane olarak planlanan bir operasyondur. Sürekli ve sabit rotaların kullanımı yerine proje bazlı gönderim olduğundan rotalar farklılık gösterebilir. Navlun olarak ifade edilen taşımacılık ücretinin tutarına göre firmalar herhangi bir ülkeye herhangi bir rota üzerinden gönderim yapabilmektedir. Bu noktada navlun nedir sorusuna, "Özellikle denizyolu taşımacılığı kapsamında göndericilerin, denizyolu taşımacılığı yapan firmalara gemilerin kullanım bedeli için ödediği ücret." yanıtı verilebilir.

Düzenli (Layner) Gemi Taşımacılığı

Layner tipi gemi konteyner taşımacılığı kapsamında planlanmış ve düzenli rotaların kullanılması esastır. Özellikle Brezilya nakliye gibi Atlantik ötesi gönderimlerde gemi trafiğinin aktığı rotalar belli olduğundan layner tipi taşımacılık kullanılır.

Tehlikeli Madde Taşımacılığı

Özellikle petrol gibi yanıcı içerikli ürünlerin lojistiğine odaklanan tehlikeli madde taşımacılığı, denizyolu taşımacılığı kapsamında sık kullanılan bir yöntem olarak öne çıkar. Yanıcı maddelerin uzun mesafelerde gönderimi için oldukça güvenli bir yöntem olan denizyolu taşımacılığı, Universal Lojistik gibi alanında uzman firmalar tarafından da tercih edilmektedir.

Konteyner Taşımacılığı

Gemi konteyner taşımacılığı, denizyolu lojistiği kapsamında en sık kullanılan türlerden biri olarak öne çıkar. Yüksek adetteki ürünlerin oldukça uzun mesafelere hızlı ve uygun maliyetli şekilde gönderimine olanak veren konteyner taşımacılığı, uluslararası ticarette en çok tercih edilen yöntemler arasında yer alır. Denizaşırı lokasyonlara gönderim yapılması gerektiğinde özellikle Amerika nakliye süreçleri için kullanılabilecek bir yöntem olarak değerlendirilir.

Denizyolu Taşımacılığı Avantajları Nelerdir?

Denizyolu taşımacılığı özellikleri arasında maliyet odaklılık, hız ve güvenlik gibi birçok etken sıralanabilir. Bu noktada denizyolu taşımacılığı yapan firmalar gönderim süreçlerinde kaliteyi sağlamak için en son teknoloji yöntemlerden yararlanırlar. Bu teknolojilerin kullanımı sayesinde denizyolu taşımacılığı göndericilere okyanus ötesi lokasyonlara bile hızlı gönderim imkanı sağlar. Türkiye'nin sık gönderim yaptığı ülkelerden olan Kanada nakliye süreçlerinde de optimum yöntem olan uluslararası gemi taşımacılığı, Avusturalya nakliye kapsamında da kullanılmaktadır.

Türkiye'den Hangi Ülkelere Denizyolu Taşımacılığı Yapılır?

Üç bir yanı denizlerle çevrili olan ülkemiz, denizyolu ulaşımı ve gemi taşımacılığı için oldukça ideal bir lokasyondur. Bu bağlamda Türkiye'nin ihracat ve ithalat süreçlerinde denizyolu taşımacılığının oldukça önemli bir hacme sahip olduğunu söylemek yanlış olmaz. Türkiye'den denizyolu taşımacılığı ülkeler arasında ise Kanada, Amerika, Avustralya gibi denizaşırı ülkeler yer almaktadır.

Denizyolu Taşımacılığında Hangi Yükler Taşınabilir

Yukarıda da bahsedildiği üzere denizyolu taşımacılığı vasıtasıyla birçok ürünün gönderimi ve lojistiği yapılabilmektedir. Özellikle yüksek güvenlik önemleri çerçevesinde taşıması yapılan yanıcı madde sevkiyatı gibi süreçler de denizyolu lojistiği vasıtasıyla yapabilmektedir. Bunun yanı sıra ağır yük taşımacılığı, parsiyer taşımacılığı gibi lojistik modellerin yanı sıra endüstriyel üretim için hammadde ve kaynak taşımacılığı süreçlerinde de denizyolu tercih edilebilmektedir.

 

0216 305 07 07

İhtiyacınıza Uygun Fiyatı Hemen Öğrenin!

Sadece birkaç saniyenizi ayırarak,
hızlı ve avantajlı bir teklif alın. Sizin için buradayız!