Uluslararası Ekspres (Express) Taşımacılık Nedir?
Terminolojik olarak ekspres kavramı, standart ötesi bir hızda olan, hızlı ilerleyen gibi sıfatları niteleyen bir anlam içerir. Ekpres taşımacılık ise olağan dışı yöntemler kullanılarak gönderilen yükün hedef lokasyona planlanandan daha erken ulaştırılmasını hedefleyen bir yöntem olarak öne çıkar. Uluslararası ekspres taşımacılık ise farklı ülkelere gönderimi yapılacak olan mal ve ürünlerin en hızlı şekilde teslim edilmesine olanak veren bir lojistik yaklaşım olarak değerlendirilir. Universal Lojistik gibi alanında uzman nakliye firmaları tarafından sağlanan bir hizmet olan uluslararası ekspres taşımacılık, lojistik süreçlerde en yenilikçi araçların ve teknolojilerin kullanılması ile mümkün olur. Bunun haricinde kısa mesafelerde tercih edilen bir yaklaşım olan minivan ile ekspres taşımacılık da gönderim süresini kısaltmak için kullanılan yöntemler arasında yer alır.
Uluslararası Ekspres Taşımacılığın Avantajları Nelerdir?
Modern ekonomide hız ve zamanlama verimliliğin en önemli ölçütleri olarak değerlendirilirler. Dolayısıyla yapılması veya tamamlanması gereken bir işi olması gerekenden daha hızlı tamamlamak ciddi anlamda değer yaratan bir aktivitedir. Uluslararası ekspres taşımacılık süreçlerinde de geçerli olan bu altın kural, ürün ve hizmetlerin hedef lokasyonlara en hızlı şekilde ulaştırılması anlamına gelen bu yaklaşımın anahtarıdır.
Bu bilgiler dahilinde uluslararası ekspres taşımacılığın en önemli avantajlarından biri de gönderim aşamalarında standart prosedürlerin jet hızında uygulanmasıdır. Gümrükleme prosedürleri başta olmak üzere geleneksel uluslararası ticareti yavaşlatan etkenler, kapsamlı gümrük danışmanlığı uygulamalarıyla da desteklenerek hızlandırılır. Bununla birlikte mevcut senaryoya özel olarak geliştirilen ve kullanılan yöntemler sayesinde tek bir rotanın kısıtlayıcılığına takılmaksızın lojistik planlamalar da yapılmaktadır. Bu sayede sevkiyatın hızlı gerçekleşebilmesi adına optimum rota için yapılan lojistik hesaplamalar, birden fazla taşımacılık modelini entegre bir şekilde kullanarak teslimat süresini minimum seviyeye düşürür. İntermodal taşımacılık olarak da adlandırılan bu yöntem, denizyolu, havayolu ve karayolu taşımacılığı gibi modellerin bir arada kullanılmasını baz alır.
Türkiye'den Hangi Ülkelere Ekspres Taşımacılık Yapılmaktadır?
Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere Türkiye stratejik konumu ile Avrupa, Orda Doğu ve Asya bölgelerinin kesiştiği merkezi bir noktada yer alır. Bu bağlamda Türkiye'nin lojistik potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bunun haricinde 3 tarafının denizlerle çevrili olmasından dolayı karayolu haricinde denizyolu taşımacılığı kapsamında da önemli bir potansiyele sahip olan Türkiye'den birçok ülkeye ekspres taşımacılık yapılabilmektedir.
Özellikle Türkiye'nin ticari ilişkilerinin oldukça kuvvetli olduğu Almanya nakliye gönderimlerinin oldukça yoğun olduğu bir konum olarak öne çıkar. Almanya haricinde Fransa nakliye gönderimleri de Türkiye'nin lojistik trafiğinde önemli bir hacim tutmaktadır.
Uluslararası Ekspres Taşımacılıkta Hangi Yükler Taşınabilir?
Uluslararası ekspres taşımacılık kapsamında gönderimi yapılan farklı nitelikte yüklerden bahsedilebilir. Bu bağlamda yük sınıflandırmasına göre kullanılacak olan yöntem ve araçlarda farklılık gösterebilmektedir. Örneğin düşük tonajlı yüklerin gönderimi için uluslararası minivan taşımacılığı sık sık tercih edilen bir yöntem olarak değerlendirilmektedir. Tüm bunların yanı sıra daha yüksek tonajlı ürünlerin gönderimi için de gönderim süresini minimize etmek için gerekli lojistik hesaplamalar da yapılarak intermodal taşımacılık yöntemleri kullanılabilir. Intermodal yöntem ile desteklenmiş uluslararası ekspres taşımacılıkta ise ağır yükler, tehlikeli maddeler, medikal ve sağlık ürünleri gibi birçok yükün taşıması yapılmaktadır.
Uluslararası Ekspres Taşımacılıkta Hangi Araçlar Kullanılır?
Uluslararası ekspres taşımacılıkta özellikle minivan araçlar kısa mesafeli ve düşük tonajlı yükler için sık sık kullanılır. Bunun haricinde havayolu taşımacılığı özellikle uzak mesafedeki düşük tonajlı gönderimler için ideal bir yöntem olarak tercih edilmektedir. Tüm bunların yanı sıra ihtiyaca ve taşınacak olan yükün niteliğine göre ekspres taşımacılıkta birçok farklı araç kullanımı söz konusu olabilmektedir.